Fieldlab-festivals

Nieuwe informatie:


Fieldlab-festivals vinden waarschijnlijk al plaats in maart

By Femke Valks -05/02/2021

De testfestivals op het terrein in Biddinghuizen vinden waarschijnlijk in maart plaats. Mojo en ID&T zijn op dit moment twee testfestivals aan het voorbereiden voor 1.500 bezoekers.

Eerder kwam het nieuws naar buiten dat er op 15 februari gestart wordt met de testevenementen. Nu is er dan ook bekend dat de testfestivals waarschijnlijk in maart plaatsvinden. Een festival waar je vrij kunt bewegen, dansen en meezingen zonder op te letten of je tegen mensen aanloopt. Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn? Toch gaat dit in maart op kleine schaal gebeuren. Mojo en ID&T zijn op dit moment elk een evenement aan het voorbereiden op het evenemententerrein in Biddinghuizen. Het gaat om twee evenementen met 1.500 bezoekers. Deze bezoekers worden vooraf en achteraf getest, worden gefaseerd binnengelaten en iedereen draagt mondkapjes. Buiten dat zijn de bezoekers vrij om te doen wat ze willen.

De burgermeester van Dronten zegt zich persoonlijk ingezet te hebben om de testfestivals naar zijn gemeente te halen. Hij is zich aan het voorbereiden om de vergunning voor Lowlands te verstrekken op kortere termijn, zodra dit weer mag. Hij beseft zich ook dat de tijd dringt voor de festivalorganisatoren. De burgermeester hoopt dat de experimenten ook zinvolle resultaten leveren voor andere sectoren.

Zo werken de testfestivals

Hoe gaan die testfestivals er dan uit zien? Het wordt een mini-versie van een festival, maar wel compleet met alles wat daarbij komt kijken: foodtrucks en meerdere podia. Het is niet de bedoeling dat het een medisch experiment wordt maar er wordt wel gekeken naar contactmomenten. Iedereen krijgt bij de ingang een tag. Daarmee wordt gekeken hoe vaak bezoekers elkaar tegen komen en hoe lang. Ook wordt er gekeken op welke plekken er drukte ontstaat en hoe dit op te lossen is door bijvoorbeeld meerdere toiletblokken neer te zetten. Het programma en de exacte data is nog niet bekend. De organisatie hoopt dit volgende week bekend te maken. Het evenement zal van ongeveer 15:00 uur tot vroeg in de avond duren. Elk festival telt 1.500 bezoekers.

Fieldlab evenementen

Best Kept Secret 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Fieldlab is een initiatief van de evenementensector. Met deze evenementen wil Fieldlab duidelijk maken wat er nog meer nodig is om evenementen door te laten gaan in coronatijd. Tijdens deze proefevenementen wordt er gekeken naar het gedrag van bezoekers, het gebruik van mondkapjes en desinfectiemiddelen. Ook wordt er gekeken naar de luchtkwaliteit binnen de locatie van het evenement en de gevolgen voor kwetsbare groepen. Met deze informatie probeert Fieldlab zo snel mogelijk op een veilige manier terug te gaan naar evenementen op volle capaciteit.

Tijdens de testfestivals kijkt Fieldlab vooral naar de contactmomenten van de bezoekers. Hiermee wilt Fieldlab onderzoeken waar de knelpunten zijn op een festival. Waar komen bezoekers elkaar tegen en hoe lang komen ze met elkaar in contact. En daarbij dus ook: hoe is deze drukte te vermijden? Het doel van de evenementen is dus om te onderzoeken hoe het mogelijk is om op een veilige manier weer festivals te kunnen organiseren in coronatijd.

Bron: Festileaks